Hisseli Gayrimenkul Nedir? Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Taşınmaz satın almak isteyenlerin sıklıkla karşılaştıkları hisseli gayrimenkul, tapuda birden fazla kişinin pay sahibi olduğu gayrimenkullerdir. Hisseli gayrimenkul nedir ve satışı nasıl gerçekleşir detaylıca inceleyelim.

  • Hisseli Gayrimenkul Nedir?

Tapuda birden fazla bireyin pay sahibi olduğu taşınmazlar, hisseli gayrimenkul olarak bilinir. Diğer ismi yani halk arasında bilinen ismi ise hisseli tapu şeklindedir. Özellikle bahçe, bağ, tarla gibi taşınmazlarda karşımıza çıkar. İki çeşit hisseli gayrimenkul bulunur:

  • Paylı mülkiyet: Bu hisseli gayrimenkulde her hissedar kişinin taşınmaz üzerinde ne kadar hakka sahip olduğu bellidir.
  • Elbirliği mülkiyet: Miras yoluyla taşınmaz mal edinen hissedarların payı bazen belli olmaz. Bu tür gayrimenkullerin satışını yapmak isteyen bireylerin elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete dönüştürmeleri gerekir. Bunu yapmak adına Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru gerçekleştirilir. İtirazda bulunan herhangi bir mirasçı yok ise taşınmaz mal, paylı mülkiyete çevrilmiş olunur.
  • Hisseli Gayrimenkul Alım Satımı Nasıl Yapılır?

Hisseli tapuları müstakil tapulardan ayıran çeşitli farklar söz konusudur. Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi alanına sahip olduğu belli olmamaktadır. Taşınmaz gayrimenkulün tüm bölümlerine bütün pay sahipleri ortaktır. Bu yüzden de diğer hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varamadığınız zaman, taşınmazın bir kısmını bile kullanma hakkı elde edemezsiniz.

Aynı zamanda hissenizi başka bir insana satmanız veya ipotek etmeniz mümkündür. Ancak taşınmazın bütününü veya bir bölümünü satmak için hissedarların hepsinin izni gerekmektedir. Bu bağlamda hisseli gayrimenkul satışı nasıl yapılır sorusu gündeme gelmektedir.

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi hisseli tapularda birden çok insanın ismi yer alır. Ama kimin hangi hisseye sahip olduğu tapuda açık bir şekilde belirtilmez. Bundan ötürü hisseli gayrimenkulün alım satım işlemlerini yerine getirmek için pay sahibi ve alıcının anlaşmaya varması yeterli olmamaktadır. Hissedarların hepsinin izni olmadan ilgili gayrimenkulün satışı söz konusu değildir. Hisseli gayrimenkulü kiraya verme, üzerine inşaat yapma gibi eylemler için pay sahiplerinin onayı şarttır.

Hisseli taşınmaz malın satışı için bütün pay sahiplerinin ortak görüşe sahip olması önemlidir. Bu nedenle de hisseli taşınmazların farklı satış seçenekleri vardır. Bunlar:

  • Hisseli gayrimenkulün bütün hisseleri beraber satılabilir. Hak sahiplerinin, taşınmazın satışı hususunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır olmaları lazımdır. Bütün pay sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilebilir. Hisse sahiplerinden herhangi bir insanın taşınmazı satmak istememesi halinde dava açma hakkı vardır.
  • Hisseli tapunun tümünün değil, sadece bir veya birkaç hissenin satışa çıkarılması mümkün olabilir. Hissesini satmak isteyen birey ya da bireylerin, ilk etapta noter vasıtası ile hissesini satacağını bildirmesi istenir. Hisseli gayrimenkulü satın alma işleminde öncelikli hak, diğer hisse sahiplerinde olmaktadır. Pay sahipleri, satın almak istediklerinde tapuda açıklanan satış tutarı üzerinden ödeme yaparak hisse edinebilirler. Hissesi olan vatandaşlar ek bir pay satın almak istemediklerinde ilgili pay farklı bireylere satılabilir. Hisse sahiplerinden birisi, pay sahibi kişilere haber vermeksizin satış yapar ise hissedarlar şufa (Önalım Hakkı )davası açabilirler. Şufa Hakkı Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Tartışmaya Katıl

Bir düşünce & ldquo;$ s & rdquo;

  • Martin Moore

    Proin sagittis dolor sed mi elementum pretium. Donec et justo ante. Vivamus egestas sodales est, eu rhoncus urna semper eu. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Integer tristique elit lobortis purus bibendum.

    Cevaplamak
  • Avery

    Saved as a favorite, I liike your blog!

    My pge – 3473465 big pussy lipscreamydouble penetration and crazy squirting 720p

    Cevaplamak

Listeleri karşılaştır

Karşılaştırmak